Gaat u in 2017 voor vast, flex of maatwerk?

Gaat u in 2017 voor vast, flex of maatwerk?

by ysnlbeheer in Flexwerker, Kandidaten, Nieuws, Werkgelegenheid 15/02/2017

Myriam Mulder is arbeidsmarktdeskundige bij Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) en geeft in haar blogs updates over de arbeidsmarkt.

Het nieuwe jaar is weer op stoom. Plannen worden gesmeed en strategieën uitgewerkt. Hoe gaat u uw doelen voor 2017 behalen? Deze update helpt u op weg met uw personeelsplanning. Want de beste input om doelen op te stellen – en te behalen – zijn trends en ontwikkelingen. In dit blog leest u hoe 2016 eruit zag en wat we in 2017 kunnen verwachten als het gaat om personeelsvoorziening.

Input voor uw personeelsplanning

De meest opvallende trend van 2016 is flex. WSP heeft een toenemend aantal werkzoekenden aan het werk geholpen via uitzendbureaus of andere arbeidsbemiddelaars. Met name in de transport, de logistiek en in de bouw werken zeer veel flexwerkers. Bedrijven in de detailhandel en zorg werken relatief weinig met intermediairs. Redenen voor werkgevers om uitzendflex in te zetten is tweeledig. Sommige werkgevers kunnen nog geen vast(er) dienstverband aanbieden. Andere werkgevers willen dat niet: flexwerkers brengen vrijheid en wendbaarheid.

Steeds meer flex

De flextrend is eind december ook officieel benoemd door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in de publicatie De toekomst tegemoet. Ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) komt tot deze conclusie in een recente verkenning. Naar verwachting nemen de dynamische arbeidsrelaties tot 2050 naar alleen maar toe. We hebben het dan niet alleen over uitzendflex, maar ook over ZZP-schap, oproepwerk en nulurencontracten.

Dit proces wordt sterk gedreven door het veranderende karakter van werk. We zien de zogeheten gig economy of schnabbeleconomie verschijnen: een arbeidsmarkt waar professionals op afroep klussen (of in het Engels: gigs) doen. Dit gebeurt veelal via online platforms zoals Werkspot, Freelance.nl, Marktplaats en chauffeursdienst Uber.

Lees meer op: https://wspgrootamsterdam.nl/2017/02/gaat-2017-vast-flex-maatwerk/