Meerlanden

Meerlanden

by ysnlbeheer in SelectSucces 16/02/2017

Je mannetje staan

In de Haarlemmermeer kent iedereen bewust of onbewust Meerlanden. De meeste mensen staan er niet bij stil, maar van de vuilnisophaaldienst, tot de milieustraat in Rijsenhout en zelfs de kringloopwinkel in Hoofddorp, Meerlanden houdt de buurt schoon, groen, heel en veilig. Dat is zwaar werk. Maar Meerlanden is meer dan alleen de vuilnisman.

Kringloopgedachte

Meerlanden richt zich op een gezonde bedrijfsvoering waar ondernemerschap, milieu en mensen een centrale plaats innemen. Winst is niet het enige doel van Meerlanden, ook relevant zijn voor de maatschappij staat hoog in het vaandel. Dat kan door innovatief afval in te zamelen en te verwerken, maar ook door het bijzondere personeelsbeleid.

De ideale match gebeurt samen met de gemeente. YourSelect is de partner.

Maatschappelijk relevant personeelsbeleid

De huidige maatschappij is ingericht als lineaire maatschappij, veel van wat we maken eindigt als afval. Meerlanden wil meewerken aan een systeem dat uitgaat van een gesloten kringloop, een circulaire maatschappij gebaseerd op hernieuwbaarheid en hergebruik. Een van de pijlers daarbij is wat Meerlanden de sociale kringloop noemt. Door de veelzijdigheid aan werk op verschillende niveaus heeft Meerlanden ook een grote diversiteit aan medewerkers. De afvalverwerker streeft naar arbeidskansen voor iedereen. Ook voor mensen die anders moeilijk aan de slag komen. De zoektocht naar de ideale match met een baan gebeurt samen met de gemeente. YourSelect is daarbij de partner.

De eerste vrouwelijke belader

Simone Ran werkt nu anderhalve maand bij Meerlanden. Eerst via een proefplaatsing, nu met een contract. Als belader is zij verantwoordelijk voor het inzamelen van afval van huishoudens en bedrijven. Officieel verzorgt zij het ‘positioneren van inzamelmiddelen zodat deze makkelijk ingeladen kunnen worden’ én kan zij samen met de chauffeur ‘eerstelijns onderhoudswerkzaamheden verrichten aan het voertuig’. Dit alles doet zij ‘met inachtneming van voorkomende veiligheids- en milieuprotocollen’. “Ja, dat stond allemaal in de vacaturetekst, maar waar het op neerkomt: ik ben gewoon vuilnisvrouw!”

Vuilnisman? Ik het niet laten om heel hard ‘Vuilnisvrouw’ terug te roepen.

Vuilnisvrouw

Simone doorspekt haar betoog voortdurend met een schaterende lach. Ze heeft het dan ook uitstekend naar haar zin. “Ik had van te voren ook niet meteen bedacht om in de afvalverwerking terecht te komen. Maar nu ben ik hier dolgelukkig! Dat had YourSelect goed gezien.” Grinnikend vervolgt ze: “Laatst reden we langs een school, Allemaal kleuters renden luidkeels roepend naar buiten: ‘de vuilnisman, de vuilnisman!’ Dan kan ik het toch niet laten om heel hard ‘vuilnisvrouw’ terug te roepen. Nou, die kleuters vonden het fantastisch! Er zijn weinig vrouwen die dit werk doen, ik ben geloof ik zelfs een van de weinige vuilnisvrouwen in heel Nederland. Uniek dus!”

Vooral het sociale aspect van Meerlanden past prima bij de visie van YourSelect.

Kracht

Vooral het sociale aspect van Meerlanden past prima bij de visie van arbeidsbemiddelaar YourSelect. Niet zomaar op zoek gaan naar invulling van vacatures, maar echt meedenken. Met werkgevers én kandidaat werknemers. Want een baan moet passen, van beide kanten. De intensieve contacten met regionale bedrijven zoals Meerlanden komen daarbij goed van pas. Juist door die persoonlijke aanpak kon Simone Ran haar kans pakken als belader. “Tijdens mijn gesprekken met YourSelect heb ik zelf kunnen ontdekken waar mijn kracht zit. Na ‘tig’ jaar werkloos thuis op de bank was ik dat inzicht een beetje kwijt.”

Geen dag is dezelfde

“Voor mij geen sleur. Samen met Achmed (de chauffeur van de wagen) zijn we echt een team. We rijden natuurlijk onze vaste routes, maar we komen in verschillende wijken in heel Haarlemmermeer. Geen enkele dag is hetzelfde.” Terwijl hij stoïcijns de zwenkarm van de vuilniswagen bedient, vult Achmed haar aan: “Ik ben blij met Simone als mijn vaste collega. Nooit klagen, altijd vrolijk en altijd zin om te werken.” Momenteel haalt het team vooral GFT-afval op. “Huisvuil lijkt teveel op werken”, lacht Simone, om serieus te vervolgen: “maar ik wil wel binnenkort mijn groot rijbewijs halen, dan kunnen Achmed en ik elkaar afwisselen!”

Meerwaarde

Dagelijks halen de collega’s 10 tot 11 ton afval op. Simone: “Het is soms zwaar werk, daar moet je tegen kunnen. Maar ik sta mijn mannetje. Ik ben hier niet omdat Meerlanden bedacht heeft dat er meer vrouwen op de wagen moesten komen, maar vooral omdat ik als vuilnisvrouw ook echt waarde toevoeg. Voor Meerlanden en vooral voor mezelf!”